top of page
Search

Kā bez galvassāpēm iemācīties dejot jaunu horeogrāfiju?

Kā uztrenēt uztveres ātrumu un ātrāk iegaumēt horeogrāfiju jeb deju soļu kombināciju? Ar šo jautājumu bieži saskaras gan iesācēji, gan dejotāji ar lielāku vai mazāku pieredzi. Lai palīdzētu tikt skaidrībā un spert jaunu soli sevis pilnveidošanā, atbild deju studijas "Soul of Dance" vadītāja Simona Anaņiča.


1. REGULĀRAS NODARBĪBAS. Atmiņu trenējam līdzīgi kā to darām ar muskuļiem. Labāk viena-divas  nodarbības nedēļā, bet regulāri visu gadu, nekā vienu mēnesi apmeklēt visas iespējamās klases, tad "pārdegt" un  mēnešiem ilgi nedejot vispār. 2. ATKĀRTOŠANA TAJĀ PAŠĀ DIENĀ. Iesaku atkārtot jaunos, apgūtos soļus tajā pašā dienā pēc nodarbības (ļaujiet, lai paiet vismaz viena stunda). Atnākot mājās pēc nodarbības, izdejojiet jauno kombināciju vismaz trīs reizes. To darot, neaizmirstiet skaļi skaitīt līdzi vai izdziediet "ritmisko zīmējumu". Tie, kuri trenējas mājās, izmantojot online nodarbības, nomainiet telpu vai virzienu, kurā dejojat. 3. IZDEJOT GALVĀ. Efektīvi ir izdejot domās tieši pirms gulētiešanas. Aizveriet acis un  domās izejiet cauri visai deju kombinācijai. Neaizmirstiet saglabāt skaitu vai "ritmisko zīmējumu". 4. VIENMĒR  DEJOT "PILNĀ KĀJĀ" jeb katru kustību izpildīt līdz galam, saglabāt akcentus, kustības plūdumu vai asumu utt. Ja nodarbības laikā dejojat ar pilnu atdevi un pilnu amplitūdu, ieslēdzas tā saucamā muskuļu atmiņa. Ķermenis pats atcerēsies nākamo kustību, pat ja prāts aizdomāsies par kaut ko citu. Šī iemesla dēļ profesionāli dejotāji smagi strādā mēģinājumos, lai vēlāk varētu pilnvērtīgi baudīt laiku uz skatuves, nedomājot par kustību secību.


5. ATVĒRT AUSIS. Jebkura deja tiek uzstādīta uz mūziku, līdz ar to, ja tiešām dzirdēsiet mūziku, kas skan attiecīgās kustības laikā, tā pateiks priekšā gan kā izpildīt attiecīgo kustību, gan kas sekos tālāk. Zīmīgi dziesmas vārdi vai skaņas palīdzēs veidot asociācijas un labāk iegaumēt deju. 6. DAŽĀDU DEJU STILU APGŪŠANA ļoti palīdzēs. Mācoties kaut ko jaunu, mēs liekam savam prātam un ķermenim darboties tādā veidā, kā tas nav radis, tāpēc, vēlāk atgriežoties pie sava iemīļotā deju stila vai pedagoga,  jaunu materiālu iegaumēt būs daudz vieglāk. 7. KĻŪDU LABOJUMS RAKSTISKI. Uz papīra lapas ar roku pierakstiet  kļūdas un vietas, kuras  aizmirstas (pierakstiem telefonā ir zemāka efektivitāte). Es šo metodi izmantoju, kad sāku dejot. Man tas palīdzēja atbrīvoties no tām kļūdām, kuras regulāri  pieļāvu un kuras bija grūti ātrumā (dejas laikā) nokontrolēt.  8. IZDEJOT PĀREJAS. Bieži vien kaut kādus soļus ir grūti atcerēties nevis tādēļ, ka tie būtu grūti, bet gan tāpēc, ka nav saprotamas pārejas starp kustībām. Šajā gadījumā palīdzēs, ja izdejosiet iepriekšējo kustību (kura sanāk) un nākamo (kura nesanāk) vairāks reizes pēc kārtas lēnā un ātrā tempā (parasti pietiek ar 10 reizēm, bet tas ir ļoti individuāli).  Tas ir līdzīgi kā,  piemēram, mācoties dzejoli, aizmirstas, ar kuru vārdu sākas jaunā rindiņa, bet tiklīdz atceras jaunās rindiņas pirmo vārdu, uzreiz atceras visu nākamo rindiņu vai pat visu dzejoli līdz beigām. Ar dejošanu ir ļoti līdzīgi.


9. VIZUĀLĀ ATMIŅA. Noskatieties pedagoga radītās horeogrāfijas vairākas reizes. Galvenais - skatīties video ar skaņu (mūziku vai skaitu).  10. IEPAZĪT MŪZIKU. Noklausieties dziesmu vairākas reizes. Horeogrāfs, uzstādot deju, šo dziesmu sākumā "izpēta" un iepazīst, noklausoties  ļoti daudz reižu. Ja labi pazīsiet dziesmu un tās nianses,  būs daudz vieglāk atcerēties horeogrāfiju.  11. SADALĪT DEJU "RINDIŅĀS". Visbiežāk pedagogs sadala horeogrāfiju astotniekos (citreiz  arī vārdu vai skaņu frāzēs, jo ne visu mūziku vai horeogrāfiju ir iespējams sadalīt astotniekos). Iegaumējiet tekoši pirmo astotnieku, tad nākamo astotnieku. Tad mēģiniet tos abus izdejot pēc kārtas bez minstināšanās. Šis punkts līdzinās manam ieteikumam nr 8, tomēr ir atšķirības. Šajā punktā iesaku par deju domāt kā par dzejoli rindās, nevis kā par vienu garu sacerējumu. Atšķirība ir domāšanas veidā, un kādam šāds "sadalīts" domāšanas veids būs daudz efektīvāks.  12. SPOGULIS - PEDAGOGS - ES - SPOGULIS. Ir svarīgi visu laiku skatīties uz pedagogu, tad uz sevi (salīdzināt, pielāgot savas kustības), tad atkal uz pedagogu, utt. Šī metode būs īsākais ceļš uz precīzu horeogrāfijas apgūšanu un dejas iegaumēšanu ne tikai ar prātu, bet arī ar savu ķermeni.  Ja nodarbības laikā skatīsieties tikai uz savu atspulgu spogulī, palaidīsiet garām nianses un tehniku, kuru rāda pedagogs. Daudzām no šīm niansēm ir liela nozīme - ne tikai kā tās izskatās, bet arī, kā jūsu ķermenis šo kustību uztvers un vai  padarīs sev ērtu.  Savukārt, ja nodarbības laikā skatīsieties tikai uz pedagoga atspulgu spogulī, neredzēsiet un nesajutīsiet, vai jūs darāt tieši to pašu. Te gribas pieminēt, ka daudz vieglāk ir iemācīties dejot uzreiz pareizi nekā iemācīties nepareizi un tad visu pārmācīties no jauna.


Ļoti ceram, ka kāda no šīm 12 metodēm būs jums atklājums un motivēs jūs domāt, darīt, analizēt un turpināt savu dejas ceļu. Ja jums ir radušies kādi jautājumi vai pārdomas, droši rakstiet, būsim priecīgi atbildēt.




88 views0 comments
bottom of page